Välj en sida

Efter en uppmärksammad flytt från New Jersey till Brooklyn har saker och ting inte gått som planerat för Nets. Kan Lakers hypade draftval från 2015 få förändringens vindar att blåsa?

Allt började med Mikhail Prokhorovs uppköp av Nets franchise som förvisso innebar en häftig ny arena i form av Barclays Center men också en flytt från New Jersey till Brooklyn. Det var en historisk dag då allt gick i hamn, inte bara för att Brooklyn åter fick en franchise utan också för att Prokhorov var den första icke-amerikanen att någonsin äga en NBA Franchise.

Prokhorov insåg snabbt att hans Brooklyn Nets inte rimligtvis skulle kunna vinna NBA inom en nära framtid och affärsmannen såg chansen att förändra detta och slog till. In kom – de förvisso något åldrade men fortfarande superstjärnor – Kevin ”The Big Ticket” Garnett, Paul ”The Truth” Pierce och Jason Terry, ut gick tre framtida topp draftval och ett gäng halvdugliga Nets-spelare. Den före detta Celtic-trion var alla på fel sida av 30-strecket när de kom till Brooklyn men ambitionsnivån var inte lägre för det, vilket bekräftades av Pierce under presskonferensen då trion presenterades för sin nya hemmapublik.

“At this point in our careers, we are championship driven […] We made a lot of money in our careers. We have won a number of awards. At this point right now, we are about winning a championship. Brooklyn gives us the best opportunity.”

Så fel det kan gå. Inför säsongen ansågs Nets vara en utmanare till Lebron James och Miami Heat och man tog sig förvisso till slutspel. Man slog ut Toronto Raptors i första rundan innan Miami väntade och helt enkelt var för bra, det tog endast 5 matcher för Lebron & co att göra slut på det upphaussade Brooklyn Nets och det skulle också visa sig vara sista spiken i kistan för Nets satsning.

Nets kom att falla allt längre ner i ligans hierarki och utvecklades successivt till något av en soptipp för ligans övriga lag att dumpa överbetalda spelare på. Säsongen 2017/2018 ser inte ut att bli annorlunda för Brooklyn Nets som i draften återigen fick se Boston Celtics hämta hem vad som skulle vara deras topp-pick. Det säger sig självt att det är svårt att bygga om laget när man aldrig får in unga talanger av kvalité samtidigt som spelarna man har antingen är överbetalda föredettingar eller helt enkelt medelmåttor. Det enda som talar för en vändning i år är en viss trade som ägde rum tidigare i sommar…

D’Angelo Russell valdes 2015 som näst högsta draftval av Los Angeles Lakers och var tänkt att bli deras nya ansikte utåt eftersom att en viss Kobe Bryant spelade sin sista säsong med laget. Det gick inte riktigt som man tänkt sig dock, Russell blandade och gav och var inte riktigt den sensation man hade hoppats på. När gamla Lakers legendaren Magic Johnson tog över som sportsligt ansvarig för franchisen valde han mer eller mindre omgående att skeppa iväg en överbetald Mozgov tillsammans med Russell till Brooklyn i utbyte mot Lopez, rättigheterna till Kuzma samt ett draftval.

Botten är nådd för Brooklyn Nets men med Russell har man sparkapital som kan visa sig värdefullt om han får ut sin hela potential. Pressen är förvisso stor även i Brooklyn men varken Nets eller Russell har något att förlora och har man tur kan detta visa sig bli ett väldigt lyckligt slut.

Källor:

Dela det här