Välj en sida

19 augusti 2017 stod det klart att Celtics kommer att hedra sin forna stjärnspelare genom att hänga upp hans tröja i taket av Boston Garden. Men vem är egentligen mannen som går under smeknamnet ”The Truth”?

Paul Anthony Pierce föddes 1977 i Oakland, Kalifornien och bodde där fram tills att han skulle börja high school då han istället flyttade med familjen till Inglewood, en förort till Los Angeles. Detta var under Lakers gyllene era och Pierce drömde som alla andra barn om att bli Magic Johnson. Uppväxt i ett område präglat av kriminalitet och gängvåld var basketen en utväg för Pierce och hans bröder som alla skulle komma att få stipendium kopplat till idrott men resan dit var inte spikrak.

Trots en hög ambitionsnivå var Pierce inte bra nog när han skulle ta en plats i Inglewood High Schools basketlag. Han var liten och tanig och då hjälpte det inte att vara skicklig med bollen om man ville bli uttagen. Pierce fortsatte dock att träna tillsammans med ett par andra killar och kom slutligen med i skollaget, även om det var med minsta möjliga marginal. Vändningen skulle komma i samband med en match där skollaget i andra halvlek låg under med ett 20-tal poäng. High school coachen kände att det redan var avgjort och gav Pierce chansen som svarade med att göra 21 poäng på egen hand kombinerat med 9 returer och 6 assist. Det var inte längre en fråga ifall han skulle spela.

En hårdjobbande Pierce började växa till sig, vann bland annat en divisionstitel och ansågs vara den största talangen i Kalifornien, han blev också uttagen till McDonalds All-American Game tillsammans med andra framtida stjärnor som Kevin Garnett, Stephon Marbury, Antawn Jamison och Vince Carter. Vad gällde college hade Pierce redan bestämt sig, han skulle spela för Kansas Jayhawks under legendariska tränaren Roy Williams. Övertalningen från Williams som lockade Pierce var egentligen bristen på garantier och självklara chanser:

”Du kommer att få jobba hårt precis som alla andra.”

Tiden i Kansas var inget annat än fortsatt succé för Pierce som redan under sitt första år vann titlar, priser och utsågs till All-American. Ryktet spreds om att han var de stora matchernas man, någon som hela tiden växte med uppgiften och helt enkelt blev bättre ju större utmaningen var. År 1998 ansågs Pierce vara en av världens största baskettalanger och en given ”lottery pick” i draften. Det skulle dock dröja fram tills val nummer 10 i draften då Boston Celtics – Pierce barndomsidolers ärkerivaler – lyckades skopa upp honom, något man inte skulle ångra. Redan under sin rookie-säsong gjorde han 19 eller fler poäng i 10 av sina 11 första matcher och snittade sett till hela säsongen 16,5 poäng per match, trots det kom han ”bara” på plats 3 i omröstningen av årets rookie (bästa unga spelare) som vanns av Vince Carter. Året efter fortsatte Pierce att utvecklas och snittade nu 19,5 poäng. Det riktiga genombrottet skulle komma år 3 men allt hade lika gärna kunnat sluta redan innan…

I september 2000 var Pierce ute och klubbade med två lagkamrater i Boston när polisen fick larm om att någon blivit knivhuggen, det var Paul Pierce. Totalt mottog han 11 knivhugg i ansikte, rygg och nacke, de flesta människor skulle ha dött – men inte Pierce. En tjock jacka och det faktum att nattklubben låg i närheten av sjukhuset räddade hans liv. Inte nog med att han överlevde, när säsongen skulle dra igång var Pierce tillbaka på planen i vad som skulle bli hans bästa säsong någonsin. Han snittade hela 25,3 poäng per match och utsågs till All-Star i NBA. Han hade till och med fått ett smeknamn: The Truth

Pierce har till skillnad från andra basketstjärnor aldrig behövt skryta om sin egen förträfflighet. Istället har han hela tiden haft fötterna på jorden och fokuserat på sin arbetsuppgift, nämligen att jobba hårt och spela basket så bra som han bara kan. När Boston 2001 tog sig an sina antagonister från väst tillika Pierce gamla favoritlag – LA Lakers – dominerade Pierce, satte 13 av 19 skott och gjorde totalt 42 poäng. Han hade visat Hollywoodpubliken vad han gick för och efter matchen var det därför inte helt förvånande att Lakers superstjärna Shaquille O’Neill sa följande till en Boston-reporter:

“Take this down. My name is Shaquille O’Neal, and Paul Pierce is the motherfucking truth. Quote me on that, and don’t take nothing out. I knew he could play, but I didn’t know he could play like this. Paul Pierce is the truth.”

Sanningens ögonblick och ”The Truth” var född.

Säsongen efter (2001/2002) skulle Pierce bära Celtics till slutspelet för första gången på 15 år, en imponerande bedrift som var efterlängtad för NBAs mest framgångsrika franchise genom alla tider. Inte nog med att man nådde slutspel, man tog sig hela vägen till östra finalserien. Väl där skulle New Jersey Nets visa sig för starka för Boston men Pierce var nu lagets självklara poster boy och en given all-star mellan åren 2002 och 2006. Trots denna framgång gick det desto trögare för Celtics som 2006 hade ligans näst sämsta vinst/förlust statistik med blygsamma 24 segrar, att Pierce var skadad en del påverkade givetvis detta.

Säsongen 2007/2008 skulle vändningen komma. Boston Celtics signade stjärnorna Ray Allen och Kevin Garnett som tillsammans med Paul Pierce formade en så kallad ”Big 3” av stjärnor i ett och samma Boston-lag. Man skulle lyckas motsvara förväntningarna och vinna NBA-titeln efter att i finalserien ha besegrat Los Angeles Lakers, finalseriens MVP? Paul Pierce som dessutom snittade 22 poäng per match mot sitt gamla favoritlag.

Nästa säsong var förväntningarna stora på Celtics och Pierce var poängbäst i laget, men en skadad Garnett gjorde att man inte lyckades komma längre än till andra rundan av slutspelet. Det skulle heller inte bli en ny titel för Celtics Big 3 som förvisso tog sig till en deja vu upplevelse 2010 då man återigen fick möta Los Angeles Lakers i finalserien. Denna gång hade man inte turen på sin sida, man förlorade titeln efter en tappad ledning i den sista och avgörande match 7 mellan lagen. Trots ett antal fortsatt framgångsrika säsonger för Pierce – som slog diverse franchise-rekord – kom Celtics inte närmare en ny titel än en förlust i östra finalserien mot Lebron James och hans Miami Heat.

I samband med NBA draften år 2013 tradades Pierce, Garnett och Jason Terry till Brooklyn Nets i utbyte mot framtida draft picks och ett antal spelare. På presskonferensen då trion presenterades talade Pierce om att han och de tidigare Celtic-kamraterna var i Brooklyn för att vinna, men det skulle man inte göra. Nets förlorade mot Lebron James och Miami precis som Pierce och hans Boston hade gjort förut och det skulle också bli den sista säsongen för honom i Brooklyn.

I juli 2014 skrev Pierce på för Washington Wizards där han snittade 11,9 poäng per match, hans sämsta statistik i karriären. I slutspelet gick det snäppet bättre och med sina 14.6 poäng per match visade ”The Truth” vägen för lagets ungtuppar som exempelvis John Wall. Man åkte ut mot Atlanta Hawks i östra semifinalserien vilket innebar slutet på Pierce tid i laget då han istället för en fortsättning valde att skriva på för Clippers och flytta hem till Kalifornien.

I Clippers var Pierce en bänkspelare för första gången i sin karriär, han gjorde sitt jobb men det var tydligt att karriären var på väg utför vilket han antagligen också kände själv. Han klargjorde inför säsongen 2016/2017 att det skulle bli hans sista säsong i NBA och en snöplig förlust mot Utah Jazz i slutspelet innebar att hans sista match var spelad.

Den 17 juli skrev Pierce återigen på för Boston Celtics – laget där han gjorde sig ett namn – för att kunna lägga basketskorna på hyllan iklädd ”rätt” lagdress. 19 augusti 2017 stod det klart att Celtics kommer att hedra sin forna stjärnspelare genom att hänga upp Pierce tröja i taket av Boston Garden och det är den sanna berättelsen om Paul ”The Truth” Pierce.

Källor:

http://www.paulpierce.net/biography/thetruth/

Dela det här

Dela